Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgПреди два дни, малко след 2 часа

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgПреди два дни, малко след 2 часа
Коментари Харесай

Ограбвани, бити, изнасилвани, убивани, а накрая – виновните сме ние

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Преди два дни, малко след 2 часа през нощта, в полицията е получен сигнал, че в региона на столичен хотел трима непознати са нападнали две девойки, като едното е ударено и ограбено. Няколко часа по-късно, към 5:15, охранител в столичен бизнес център подава сигнал за трима маскирани, които прескочили оградата на обекта. На място са изпратени полицейски екипи, които стартират гонене. 15-годишен е арестуван на място, а другите двама побегнали пешком, като по време на преследването са създадени предупредителни изстрели, само че бегълците не спрели, след това е  създаден още един изстрел, при който един от двамата е прострелян, а по-късно е умрял в болница.

Малко по-късно се разбра, че и тримата са от Ботунец, остарели познайници на полицията са, от етноса, чието име към този момент е расизъм да се загатва, като за по-поликткоретно ще ги назоваваме роми. Та, излиза наяве, че един от въпросните е дръпнал слушалките от врата на пострадалата, пробвайки се да я удуши, до момента в който различен от тройката я е обирал.  По-късно, в дома му, е арестуван и последният изедник.

Полицайката – под ножа

Първият въпрос, който поражда, е, ще бъде ли съден служителят на реда, поради това, че е прострелял смъртносно крадеца и принудител. Както излиза наяве, с изключение на, че служителят на реда персонално е закарал грабителя до болница, преди този момент го е предизвестил най-малко четири пъти, че ще стреля, а както уточни и заместник-градският прокурор Христо Кръстев, на един от видеозаписите се вижда, че служителят на реда стопира и тогава стреля, а не го прави безредно, заради което патронът може да е попаднал в простреляния от рикошет.

Факт е и че Софийската градска прокуратура, в случай че реши, може да не образува дело против униформения. Както се разбра, служителят е жена с безукорен 7 годишен стаж в системата, неведнъж награждавана. Разбра се и че въпросните са арестувани минимум три пъти за осъществени грабежи.

Вече излезе и информация, че униформената е разказала, че до стрелбата се е стигнало, откакто нарушителят е протегнал ръка към чантата си, а тя е решила, че той може да извади и оръжие, тъй като по авансово известните условия, въпросните са казвали на жертвите си, че имат револвер.

Не бяха минали още и няколко часа от случилото се, а към този момент стартира оневиняването на умрелия рецидивист, както и хвърлянето на тиня по полицейските чиновници, в частност – дамата, простреляла крадеца. „ Момчето ”, „ детето ”, „ жертвата ” и впрочем избрания ни засипаха, като за миг даже започнахме да се питаме какво се случва с същинските жертви – девойките, против които е била използвана и груба мощ, те не са ли също нечии деца, не са ли клети, не са ли почтени? Но очевидно тяхната орис не е толкоз забавна за никого. Те са просто следващите ограбени и бити в безкрайната полицейска статистика, разполагаща с чаршафи данни за сходни рецидивисти като тримата, от години вилнеещи безнаказано в този или оня регион.

А какво споделя законът?

Чл. 87. (1) Полицейските органи могат да употребяват оръжие единствено когато това е безусловно належащо:

1. При въоръжено нахлуване или опасност с оръжие;

2. При освобождение на заложници и отвлечени лица;

3. След предизвестие при задържане на разположение, извършващо или направило закононарушение от общ темперамент, в случай че то оказва опозиция или се пробва да избяга.

Веднага разбираме, че точка 3 е напълно изпълнена, което е безусловно задоволително за потреблението на оръжие, а по точка 1, също имаме покритие – въпросният е заплашвал жертвите си с оръжие, а полицайката също е показала, че дейностите му, както и опитът да извади нещо от чантата, също са били индикация, че има съществуване на такова.

Както показаха и специалисти – съгласно закона за Министерство на вътрешните работи стрелбата против обвинен, който не извършва полицейско предписание и бяга, е законна, като е наложително преди този момент да е даден сигнален изстрел във въздуха, което е направено.

Жертвата – отговорната, рецидивистите - жертви

В идващите дни чакаме по медиите да се изреди цялата рода на убития рецидивист, която да жали, да изяснява какво положително момче е бил, по какъв начин просто всяка вечер по мрачно се е разхождал с приятелите, а от време на време, по чиста случайност, някакви минувачи са се блъскали в тях и непринудено са оставяли движимостите си за предпазване в бандата. А, да не забравяме, че също от време на време, положителните момчета са попадали на нападателни девойки, които е трябвало да обезвреждат, употребявайки налични средства – юмруци, кабели, тръби. И такива ми ти приказки от 1001 нощ.

И до момента в който тук, в огромния град, въпреки всичко имаме шанс служителите на реда са повече и по-активни, а инцидентни минувачи да алармират при съмнителни условия, както е направил охранителят, в по-малките градове и изключително селата само Господ е призоваван да оказва помощ на клетниците, най-често беззащитни и самотни старци, които безусловно всекидневно са принудени да търпят набезите на локалните „ роми ” (в кавички, тъй като всички знаем по какъв начин се назовават въпросните, само че нали уточнихме – към този момент не можем да споделяме истината). И там жертвите не се измъкват единствено с уплах, някакви неналичия и един, два юмрука или една, две тръби в главата, там са безпощадно пребивани, брутално изнасилвани (да, най-често старци на 70-80 години), а нерядко и премахнати, като умират в страшни страдания.

Но това в никакъв случай не трогва градският розов неолиберал, в никакъв случай! Той продължава да съчувства на клетото „ момче ”, което не е имало късмет да се поправи - не знам за какво взеха решение неуважаемите по какъв начин не е имало, като става дума за рецидивист, добре прочут на полицията, неведнъж арестуван, който напълно очевидно не е желал да поправя нищо в държанието си, „ момчето ”, което е било убито в тил от гадната полицайка – това изобщо не е изяснено, само че към този момент е щедро пльоснато по всякакви медии и фейсбук стени, с цел да ни потвърди какво животно е служителят на реда, същото „ момче ”, което при обирите си е заплашвало с револвер (към момента се разяснява единствено, че словесно неведнъж го е правил, следва да се обясни дали и не е имал в действителност подобен, който развява пред момичетата) същинските жертви.

От хилядите такива, които галим с перце от години, сме стигнали до състояние, че към този момент не можем да се оправим с тях по никакъв човечен метод с метод, по никакъв. Законите очевидно са прекомерно меки за тази паплач или нормално не се ползват с цялата им суровост, старците по селата са безусловно изоставени на милостта на Бог, който също от дълго време е не запомнил за тях, а долната граница на причинителите очевидно приказва за какъв брой непоправими човеци става въпрос. Иска ли ви се или не, постоянно е ген... Защото нали вършиме разлика сред откраднал от някого 10лв., с цел да си купи самун, и – пребил, изнасилил и умъртвил 80 годишна баба, постоянно без да открадне нищо. Примати, а против примати, колкото и неприятно да ви звучи, не се работи с дайте да му дадем втори, пети или както най-често се случва – хиляден късмет.

И в този момент, прекомерно евентуално, против полицайката, простреляла и умъртвила рецидивиста, ще се надигне тежката и солидно подплатена финансово Неправителствени организации машина, която ще ни пропищи ушите какви животни сме – ние, да, жертвите сме животните, тъй като не желаеме да си дадем непринудено телата и душите на ордите.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР